top of page
IMG_6367_3.jpg

הארגונים השותפים בפורום

ירוק בלב.jpg

עמותת ירוק בלב

אבי אלבאום חבר הועד המנהל של עמותת ירוק בלב

ירוק בלב היא עמותה סביבתית שהוקמה בשנת 2014 על ידי חיפאים שוחרי טבע, במטרה להגן ולשמור על השטחים הפתוחים בחיפה, בדגש על השלוחות והוואדיות בכרמל. העמותה מעודדת ומקדמת טיילות אקולוגית ברחבי העיר, תכנון עירוני המתחשב בסביבה הטבעית, והטמעת שיקולים סביבתיים בקרב הרשויות ומקבלי ההחלטות. בנוסף משמשת ירוק בלב כפלטפורמה ארגונית עבור גורמי שמירת טבע אחרים הפועלים באזור חיפה.

מנקים את מפרץ חיפה

רוית שטוסל מנהלת קבוצת מנקים את מפרץ חיפה

׳מנקים את מפרץ חיפה׳ הינה התארגנות של תושבים ופעילי סביבה ממפרץ חיפה, המובילה את המאבק להבראתו תוך סגירת התעשייה הפטרוכימית המזהמת ומסוכנת במרכזו. 

ההתארגנות הוקמה ביוני 2014, מיד לאחר שרשרת תקלות ושריפות במתחם בז"ן, כדי לאפשר שיח והפצת ידע חיוני ומקצועי למאבק לניקיון מפרץ חיפה ולגייס מאסה קריטית מקרב תושבי מטרופולין חיפה ומקבלי החלטות הפועלת יחדיו.

חברים בה תושבים מרשויות המפרץ, אנשי היי-טק, אנשי חינוך, מהנדסי סביבה וביולוגיה, עו"ד, פעילי סביבה מעמותות שונות ועוד.

שותפים לזכיה בפרס הגלובוס הירוק בשנת 2016 ולזכיה בפרס נחמה ריבלין לקיימות בשנת 2019. 

פועלים בשיתוף רבים מאירגוני הסביבה הארציים והמקומיים סביב נושא מפרץ חיפה, רגולציה, גמילה מזיקוק הדלקים ומעבר לאנרגיות מתחדשות.

חברים בארגון הגג 'חיים וסביבה' משנת 2020.

בשבילי חיפה

ענבל ברגב מובילת קבוצת ״בשבילי חיפה״

חיפה מוקפת בואדיות מזרחיים ומערביים ומאפשרת לתושביה להנות מטבע שמתחיל ליד הבית. עשרות מסלולי טיול בואדיות ושלוחותיהם, יוצאים לעתים קרובות מהחצרות של הבתים , מתוך השכונה ובין בתי המגורים וכך בהליכה קצרה מזמינים אותנו להכנס לתוך ערוצי נחל, לעומק הואדי והחורש הטבע , הרחק משאון העיר והרחובות. למרות העובדה שהוואדיות הם מנכסיה הטבעיים והחשובים של העיר השוכנת על רכס הכרמל, נבחרי העיר מתייחסים אליהם כאל שוליים פסיביים ורחוקים. קבוצת 'בשבילי חיפה' הוקמה בשנת 2020 כדי להעלות את המודעות לוואדיות חיפה ולטבע העירוני ולצורך הבלתי מתפשר בשמירה על הוואדיות מפני איומי בניה, השלכת פסולת קבלנים ופרטית, טיפול בצמחיה פולשת, גיזום וטיפול בואדיות, הנגשת הכניסה למסלולי הטיול, שילוט ועוד. אנחנו פועלים בעזרת מיזמים עונתיים של תושבים המובילים סיורים בוואדיות בהתנדבות ,יוזמים ימי ניקיון, מדווחים על מפגעי ביוב לתאגיד מי כרמל, תומכים במאבקים נוספים להצלת נחל סעדיה והקמת פארקים עירוניים בעיר, מחוברים לכל הארגונים , העמותות והקהילות בעיר שמדברות טבע ובעיקר פועלים מול עירית חיפה כדי להשיב את וואדיות חיפה והטבע העירוני לקדמת הבמה.

צלול

יובל ארבל סמנכ"ל צלול

צלול היא ארגון סביבה ארצי הפועל בעיקר למניעת זיהום ופגיעה בסביבה הימית בחופים ובנחלים. האמצעים שלנו הם יצירת מודעות, לחץ ציבורי, אדווקציה מול מקבלי החלטות, ובאין ברירה נעזרים בצעדים משפטיים. צלול גם מיצגת את הציבור בועדה להתרי הזרמה לים (והטלה בים).

 

פעילות צלול בעבר:

  1. מאבק לסגירת מיכל האמוניה - 12 אלף טון אמוניה בנמל חיפה

  2. קמפיין לשיקום הקישון + דיגום ובחינה של פעולות שיקום הקרקעית והבוצה שהוצאה מקרקעית הנחל

 

מאז ועד היום:

  1. קמפיין להגדלת שטח פארק מורד הקישון + הזזת מתחם המכולות (הפארק הלוגיסיטי) מגדות הקישון (הגשנו התנגדות וערר לתכנית של חנ"י – הצלחה חלקית) – חבר בועד הנהל של הקישון (נציג ארגוני הסביבה).

  2. שותפים למאבק לסגירת התעשיה הפטרוכימית במפרץ חיפה - יחד עם "מנקים את מפרץ חיפה", מגמה ירוקה, הירוקים של חיפה ארגונים ופעילים נוספים – (מכתבים, פגישות, הפגנות, דיונים בכנסת); היגוי לשיתוף ציבור של מנהלת שיקום מפרץ חיפה.

  3. יצירת מודעות ולחץ ציבורי לנזקים הנגרמים מבניה על החופים - הבניה של טיילת ומבני בטון כמו עמודים ו"סוכות מציל" על קו מפץ הגלים בחופים ולחופי הקריות - בנית נמל המפרץ (הלוכד כמויות אדירות של חול, חומת תש"ן ועוד גורמים לארוזיה (סחיפה) והצרות של חופי חיפה (חופי קרית חיים, וחופי זמיר ודדו).

  4. זיהום הים והחופים מגלישות ביוב אל מוצאי הניקוז (בשל "חיבורים צולבים"); ניטור ופרסום התוצאות - בחוף הסטודנטים שואבים את מי הנקז בעונת הרחצה, בנקז חלוצי התעשיה נעשתה פעילות אכיפה. בבת גלים יש מעקב אחרי פעילות ״מי כרמל״ לצמצם את מספר גלישות הביוב לים ולנחל סעדיה. פועלים מול המשרד להגנ"ס לקדם פתרון לזיהום נחל סעדיה מגלישות הביוב.

מרכזים לצדק חברתי

עומר גרינוולד מור מנהלת מרכז צדק חברתי חיפה

המרכזים לצדק חברתי היא תנועת שטח ארצית שמארגנת את הציבור הישראלי ע”י הקמת קהילות מקומיות של פעילים ופעילות. בכל עיר אנחנו מקיימים תכניות הכשרה שמכשירות את האזרחים והאזרחיות להובלת שינוי מדיניות, מציידים אותם ואותן בכלים, מחברים עם שותפים ושותפות, בונים ובונות יחד חזון משותף ומקימים קבוצות שפועלות למען הנושאים שחשובים לתושבים ולתושבות. ככה אנחנו בונים תנועה ארצית שמקדמת מדינה שאזרחיה גאים וגאות לחיות בה ושמתקיימת לאור ערכי השוויון, הדמוקרטיה, והצדק החברתי.

ההיערכות למה שרבים מגדירים כמשבר החמור בהיסטוריה האנושית היא קריטית ליכולת העירונית להסתגל למצב החדש, לספק לתושבים כלים להתמודדות עמו ולצמצם נזקים עתידיים. התחממות כדור הארץ והאחריות של פעילות האדם לגביה הן קונצנזוס מדעי. שלושת העשורים האחרונים היו החמים בהיסטוריה, עם תדירות גוברת והולכת של גלי חום קיצוניים, בצורות ממושכות, סופות, הצפות ואירועי קיצון. משבר שהשלכותיו משפיעות - ועוד ישפיעו רבות - על כלל האוכלוסייה, אך בעיקר על אוכלוסיות מוחלשות. האתגר האקלימי הוא מערכתי. זוהי אינטראקציה של גורמים חברתיים וכלכליים ושל מגמות אזוריות וגלובליות: שינוים גיאופוליטיים, סכסוכים, צמיחה או הידרדרות כלכלית, שינויים דמוגרפיים, הגירה, תהליכי עיור ופרבור ועוד. אירועי קיצון ביישובים שבהם רוב האוכלוסייה היא בוגרת, או שרוב הנכסים בהם ממוקמים באזורים עם פוטנציאל לסיכון, עלולים לערער את המאזן העירוני.

הרשויות המקומיות ממלאות תפקיד מרכזי בתוכניות הסתגלות מקיפות לשינויי אקלים ובחזית ההיערכות למשבר נמצאות כיום הערים הגדולות בעולם. הן אלו שסוללות את הדרך לממשלות בכל הקשור לדרכי ההתמודדות ומחזיקות במפתח לשינוי. במרכזים לצדק חברתי אנחנו פועלים לחולל שינוי אמיתי באורח החיים. נדרש מהלך של שינוי דפוסי הניהול ברשות המקומית ובניית סדר יום, בשיתוף התושבים וכלל בעלי העניין. שינוי זה יכול להבטיח פעולה תקינה וחלוקה צודקת של השירותים העירוניים, הן לדור הנוכחי והן עבור הדורות הבאים.

במרכז לצדק חברתי בחיפה אנחנו פועלים לליווי ותמיכה ביוזמות מקומיות ירוקות. חיפה, עיר עם משאבים ירוקים וסביבתיים יקרי ערך, וכמובן עם מפרץ חיפה והמפעלים המזהמים, נמצאת באחת הצמתים המשמעותיות ביותר בארץ לקידום סוגיות ירוקות. סוגיה נוספת שאנו עוסקים בה היא נושא השימוש החוזר, המחזור והמיחדוש באמצעות קבוצת פעולה שפועלת ליצירת קהילה של שימוש חוזר והנגשת השירותים השונים בנושא בעיר.

מטרתנו היא קידום מדיניות של צדק חברתי בעיר, ולפעול בסולידריות ושותפות עם תושבים, פעילים וארגונים נוספים לקידום הנושא. גאים ושמחים לקחת חלק בפורום טבע וסביבה של חיפה והמפרץ.

להציל את נחל סעדיה

אריק דרובוט מוביל המאבק להצלת נחל סעדיה

להציל את נחל סעדיה היא התארגנות אזרחית להצלת נחל סעדיה.

מטרות המאבק:

  • להפסיק הזרמות שפכים ולייצר תשתית לנחל נקי .

  • להנגיש את הנחל ומעיינותיו לציבור.

  • לייצר תוכנית סטטוטורית ששומרת על הנחל והמרחב האקולוגי שלו.

  • לדאוג לשמירה, שיקום, פיקוח ואכיפה במרחב נחל סעדיה.

האיגוד הישראלי של אדריכלי הנוף

חנה יפה נציגת איגוד אדריכלי הנוף ופעילה סביבתית

האיגוד הישראלי של אדריכלי הנוף מוכר כגוף היציג של מקצוע אדריכלי הנוף, ומכחו זכה האיגוד בעבר בהכרה בתואר אדריכל נוף בחוק המהנדסים והאדריכלים.

מוסדות האיגוד הינם זירה מקצועית לקיום דיונים, קידום אג'נדות ועיסוק בנושאים בוערים.

פעילותי הינה הגנת הסביבה שנים רבות. עמדתי בראש הצוות האקולוגי שכתב פרק במסמך ההתייחסות של חל"ט לתוכנית המתאר של חיפה. מוציאה התנגדויות לתוכניות בנייה הרסניות ולכריתת עצים. מייצגת אינטרסים של הנגשה בתביעות ייצוגיות לגבי נושאים ציבוריים בחיפה. מרצה ומוליכת סיורים בואדיות ומקיימת מפגשי השפעה וייעוץ עם גורמי התכנון בכל הדרגים הגבוהים במשרד מהנדס העיר. משתתפת קבועה בפורום איכות הסביבה של איגוד הערים.

ginot kehilatiot.png

גינות קהילתיות חיפה

פנינה מדן, ׳גינת השבשבת׳

כמעט בכל שכונה בחיפה פועלת גינה קהילתית. בגינות מגדלים ירקות אורגניים בהשתתפות ילדים עם משפחותיהם, תלמידים, סטודנטים, עולים חדשים וגימלאים. הגינה היא מקום מפגש שכונתי שמספק מרגוע והנאה מהטבע, מהמזון שצומח בה ומהחברותא שמתפתחת במהלך הפעילות. במסגרת העבודה בגינה נחשפים התושבים הפעילים לנושאים סביבתיים, לוקחים חלק בפעילות קהילתית למען סביבה בריאה יותר. הפעילויות בגינות הן בהתנדבות ותרומתן לאיכות החיים בשכונה רבה מאוד.

החברה להגנת הטבע

מנהל קהילת חיפה בחברה להגנת הטבע, אורן אגמון

קהילת חיפה של החברה להגנת הטבע מחברת, כבר למעלה מיובל שנים, אנשים המבקשים ליצור מרחב של אקטיביזם חברתי סביבתי לשיפור איכות החיים בסביבתנו - סביבתם, לעורר לשינוי ולהשפיע על סדר היום החברתי-סביבתי במרחב העירוני, תוך אמונה כי טבע ופיתוח חייבים לחיות בשלום ביחד, כמפתח עתידי ל"עיר אקלים".

באזור חיפה והסביבה אנו מקיימים שיתופי פעולה לפיתוח בר-קיימא, לשימור ערכי הנוף והטבע ולעשיית צדק סביבתי בהיבטים רבים של חינוך למודעות והשפעה בבתי-הספר ובגנים, שיתוף הציבור, תכנון סביבתי, ניקיון הוואדיות, הגנה על השטחים הפתוחים, שמירה על החופים ועל הטבע העירוני, מפגשים בסביבה, הפקת דוחו"ת וניירות עמדה ועוד...

מגמה ירוקה

מארגן תא הסטודנטים בטכניון - אריאל חי סלוצקר
מארגן תא הסטודנטים באוניברסיטת חיפה - שחר הרץ

התא הקהילתי של מגמה ירוקה בחיפה, מקדם את המאבק לפינוי המפעלים המזהמים והתעשייה הפטרוכימית במפרץ חיפה לצמצום זיהום האוויר, זאת תוך שיקום הקרקעות ופיתוח צודק ובריא של האזור.

התא פועל באמצעות התארגנות קהילתית של תושבי האזור, לפיתוח מנהיגות, העצמת מעורבות סביבתית וקידום האינטרסים שלנו - התושבים.

מטה המאבק לבינוי שפוי

ליאור אפט נציג בינוי שפוי

קואליציה של עשרות מאבקים בישראל, הפועלת לשינוי בתחום התכנון והבנייה שיאפשר איזון בין צרכי הבנייה, הפיתוח והתעסוקה לבין צרכי התושבים וזכויותיהם. יצירת איכות חיים בתשתיות ראויות תוך שיתוף ציבור ושקיפות, בדגש על מערכות תחבורה, חיי קהילה ומורשת, פיתוח היער העירוני והשטחיםהפתוחים והחקלאיים, התמודדות עם משבר האקלים והפגיעה במגוון הביולוגי. מתן דגש לאתגר איי החום העירוניים וחופי הים.

נווה שאנן - קול התושבים

מימי פרץ מרכזת קבוצת ״נווה שאנן – קול התושבים״

פעילי הקהילה עוסקים בקידום נושאים שעולים מדיאלוג עם תושבי השכונה ועוסקים בה. פעילויות שכונתיות, דיווח על מפגעים וקידום השכונה על פי צרכיה, מול נציגי העיריה.

פורום ציבורי כרמל

תומר שלו, נציג פורום ציבורי כרמל

עמותה ציבורית הפועלת למען טובת הציבור  משנת 1997, ששמה לעצמה כמטרה את השמירה על אופיו של הכרמל הירוק, שמירה על בניה שפויה ושטחים פתוחים, פורום ציבורי כרמל מצטרף לעיתים ליוזמות של תושבים ואף משתף פעולה עם קבוצות ועמותות נוספות בנושאים חשובים שאותם חשוב לפורום לקדם למען הכרמל ולמען איכות הסביבה והחיים של תושביו. 

דרכי הפעולה של הפורום כוללות בין היתר:

  • להגיש השגות/הצעות/התנגדויות. לדוגמא: מאבק בהרחבת בז"ן, מגדלי מגידו, משכנות התשבי, מורדות לינקולן, ניצנים, יפה נוף 48, תוכנית סטלה מאריס 

  • לעקוב אחר ההתפתחויות/יישום 

  • להגיע (חשוב) לדיונים, להפגנות 

  • ליזום פעילות ציבורית 

  • להשתתף במשוב לתוכניות העירייה המשתפות את הציבור  

  • מתן עזרה והנחיית פעילים בשכונות השונות בנוגע להתנגדויות 

  • לארגן הפגנות 

  • לארגן כנסים ושולחנות עגולים

רובין פוד

מיטל שן צור מנכ"לית עמותת רובין פוד

רובּין פוּד עמותה שמטרתה יצירת פלטפורמה נגישה לציבור בתחומי קיימות, צרכנות, קהילה ועשייה חברתית - דרך פעילות בסוגיית בזבוז המזון.הפעלנו את המסעדה החברתית הראשונה מסוגה בישראל!

על בסיס עקרונות הצלת מזון (מחקלאים, שווקים וחנויות), הגשת תפריט משתנה לציבור, עם מנגנון תשלום על פי רצון הסועד - בכסף או בשווה ערך. רובין פוד גם מציעים שירותים מגוונים לארגונים - הרצאות, סדנאות, תחרויות בישול, קייטרינג ועוד - שהעברנו כבר למאות קבוצות וארגונים בכל מסגרת: כנס, חתונה, יום עיון, סיור, יום הולדת, אירוע גיבוש וכד'.מה היא תופעת בזבוז המזון יותר משליש מהמזון המיוצר בעולם לא מגיע לשום פה אנושי. בזבוז זה נובע ממגוון סיבות, ביניהן נטישת יבול בשדה עקב שינויים במחירי השוק, עלייה בסטנדרטים האסתטיים של סחורה חקלאית, בזבוז וזריקה על ידי צרכנים, מלונות, מסעדות, מפעלים ועוד.

 

כמעט 50% מבזבוז המזון בישראל מתקיים במשקי הבית - אותו לא ניתן "להציל" - לכן רובין פוד באה לסייע לציבור "להציל את המזון של עצמו".בזבוז מזון הינה בעיה חברתית, סביבתית וכלכלית. חברתית כ-18% ממשקי הבית בישראל סובלים מאי-ביטחון תזונתי ועם זאת כ-40% מבזבוז המזון בישראל מתרחש במשקי הבית. מאז פרוץ מגפת הקורונה בישראל המצב אף החמיר וע"פ ארגון לתת, מספר הבקשות לסיוע ברכישת מזון גדל כמעט פי שניים.

סביבתית, אם בזבוז מזון הייתה מדינה, היא הייתה המדינה #3 בעולם בטביעת הרגל הפחמנית שלה. הגורמים המרכזיים הינם המשאבים המושקעים (מים, חשמל, דלק, דשן, הדברה, הובלה, קירור, בישול ועוד) במזון שלא נצרך, בנוסף להטמנת מזון הגורמת לפליטות גזי חממה כמו מתאן המשפיעים על שינוי האקלים. לפי הדו"ח של Drawdown מניעת בזבוז מזון היא האסטרטגיה #1 למניעת משבר האקלים. כלכלית, בישראל לבדה, מזון בשווי של כ-20 מיליארד ₪ מתבזבז מדי שנה, כאשר 50% ממנו הינו מזון ראוי למאכל ובר הצלה. במשקי הבית ההשפעה הכוללת של בזבוז מזון מדי שנה שווה ל-6,300 ש"ח.

Eco Haifa

הילה גרינברג מקימת יוזמת אקו-חיפה

הקמת מיזם המנגיש מידע בנושא כלכלה מקיימת (מחזור, מחדוש ועוד..) לתושבי העיר.

בעתיד מתוכננים אירועים, הרצאות שיתופי פעולה על מנת לשלב את הקהילה ברעיון של כלכלה מקיימת כגוף המאגד סביבו עסקים/עמותות הפועלות בנושא והרחבת המודעות לנושא בקרב תושבי העיר.

hahar hayarok.png

ההר הירוק

רכזת - נועה בלטנר

׳ההר הירוק׳ הינה התארגנות של תושבים ופעילי סביבה מחיפה והכרמל, המובילה את המאבק לביטול תוכניות הבנייה שמקדמת העירייה לשטחי החורש הטבעי במורדות הדרומיים של חיפה. ההתארגנות הוקמה ביולי 2024, לאור הצהרות נבחרי ציבור והכוונה לקדם ולהפקיד את תכנית הבינוי במורדות לינקולן ותל אהרון.
אנו פועלים במישור הציבורי לעורר את מודעות הציבור החיפאי והארצי לתכנית, ובמקביל במישור הניהולי בשיח מול מערכת התכנון. הארגון נמצא בקשר קבוע ובשותפות עם רבים מאירגוני הסביבה הארציים והמקומיים שרואים בהר הכרמל הירוק נכס לעיר חיפה ולמורשת הישראלית שיש לשמרו ולהגן עליו.

Casino_for_all.png

סביבת גלים

נשות קשר:  שקד שמש פריד, עומר כהן, יעל וולפנזון

שותפות "סביבת-גלים" היא התארגנות וולונטרית של תושבים משכונת בת גלים בחיפה, הפועלת לשמירה על איכות החיים והסביבה בשכונה. בקבוצה חברים אנשי ונשות מקצוע מתחומי התכנון, הסביבה, התיירות והמדיניות העירונית. 

עקרונות ומטרות ההתארגנות

  • דיאלוג מתמשך - קיום חי של קהילה המעורבת בצביון המרחבי של השכונה.

  • שימור לצד התפתחות - קידום תכנית אב לשכונת בת גלים במסגרת שיתוף ציבור, שתחזק את אופייה הייחודי ותשמר את הנכסים המרחביים שלה.

  • מה שקרוב אלינו, הוא באחריותנו - הגנה על קו החוף ושמירה על ייעוד השטח לצרכי ציבור למען תושבי חיפה וישראל כולה.

  • ⁠⁠פעולה מתוך שותפות - ההתארגנות שלנו היא מבנה פתוח בלתי הירארכי, מרובה מנהיגות ומנהיגים, שמאפשר למי שעושה, ומאמין/ה בעשייה דיאלוגית ומשותפת להיות חלק.

 

פעילות הקבוצה

ארגון וחיבור תושבים (בעיקר בבת גלים אך לא רק) ליצירת פעולות משותפות שיקדמו את האינטרס והמטרות שיוגדרו ע"י התושבים. כחלק מהפעולות ניתן למנות: 

•⁠  ⁠הובלת פעולות ציבוריות כמו עצומות, הפגנות, וקמפיינים בתקשורת וברשתות החברתיות להעלאת מודעות.

•⁠  ⁠עבודה מול מקבלי החלטות בעירייה והגשת מכתבים מקצועיים המפרטים את הבעיות בתכנית.

•⁠  ⁠שיתוף פעולה עם קהילות ויוזמות תוך וחוץ שכונתיות נוספות כגון גינה קהילתית, קהילת שומרי הים, וועדי הורים, ומתנ"ס השכונה.

•⁠  ⁠ניתוח מקצועי של תכניות מתאר, תכניות בינוי, תכניות מדיניות בעזרת צוות מומחים/ות מהקבוצה.

•⁠  ⁠שיתוף פעולה עם מאבקים נוספים בחיפה בתחומי הסביבה 

 

לב המאבק ב 2025

הקבוצה נעשתה דומיננטית במרחב החיפאי עם התנגדות להפרטת המרחב החופי בשכונה במתחם "הקזינו" ושטח הבריכה ההיסטורית הסמוך לו, תחת התכנית שמקדמת עיריית חיפה בשיתוף עם היזם גיל דנקנר, המיועדת להקים מלון יוקרתי על קו החוף. השותפות שואפת לקדם תכנון חלופי שיחזיר עטרה ליושנה, וישרת את כלל תושבי העיר והמדינה, תוך שמירה על האופי המקומי והייחודי של בת גלים.

Forum-sviva-haifa.org.il

©2025 by Forum-sviva-haifa.
Proudly created with Wix.com

bottom of page